top of page

Boek in de kijker: Hoe het licht uitging


Credits: Canva.com


In onze maatschappij, die gekenmerkt wordt door hoge prestatiedruk en torenhoge verwachtingen, proberen we allemaal op onze eigen manier te voldoen aan deze eisen. We zijn vaak te loyaal en cijferen onszelf weg. Maar door niet genoeg aandacht te schenken aan onze eigen behoeften en signalen van ons lichaam, lopen we het risico om af te stevenen op een burn-out. Jaarlijks worden tienduizenden mensen geconfronteerd met deze uitputtende aandoening.


"Hoe het licht uitging" is het verhaal van Ilse Hellinckx, een vrouw die een gevecht voerde tegen haar burn-out, zichzelf en de verwachtingen van de wereld.


Balanceren op de rand

Ilse Hellinckx deelt haar persoonlijke ervaring met een burn-out die ze ontwikkelde na meer dan 20 jaar in verschillende managementfuncties binnen hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt. Ze leefde als een hogesnelheidstrein, jongleerde met haar gezin, studie, sociaal leven en vrijwilligerswerk. Maar ze negeerde de tekenen dat er iets mis was met haar lichaam. Uiteindelijk was het haar lichaam dat een halt toeriep en het licht volledig uitging.


Ik kon geen burn-out krijgen! Dat is voor mensen die lui zijn, geen zin meer hebben om te werken of meer tijd voor zichzelf willen.


Ilse worstelde met de ontkenning en schaamte die gepaard gingen met haar burn-out. Ze vocht tegen zichzelf en tegen de wereld, weigerend te accepteren dat dit haar was overkomen. Het gevoel van falen en de lichamelijke en psychische klachten gaven haar een gevoel van machteloosheid en chaos.


Stigmatisering en onbegrip

Een van de meest pijnlijke aspecten van Ilse's ervaring was de stigmatisering die ze onderging. Ze werd bestempeld als een "faker" en haar omgeving begreep niet dat een burn-out een echte ziekte is. Het onzichtbare karakter van de aandoening maakte het moeilijk voor anderen om te begrijpen en veroordeelde haar tot een eenzaam gevecht.


Het onbegrip van mijn omgeving, de vrienden, familie en kennissen. Er is uiterlijk niets aan je te zien, je hebt helaas geen gebroken been dat iedereen ziet.


Ilse voelde zich alleen op de wereld en verloor veel vrienden. Het gebrek aan begrip en steun zorgde voor een diep gevoel van isolatie. Daarom richtte ze een besloten Facebookgroep op om lotgenoten te verbinden en een veilige plek te bieden voor het delen van verhalen en steun.


Begrip en herstel

Ilse Hellinckx heeft haar persoonlijke verhaal vastgelegd in het boek "Hoe het licht uitging". Ze deelt openhartig haar ervaringen, de struikelblokken die ze tegenkwam en de stappen die ze heeft genomen om te herstellen. Met haar verhaal en ondersteunende oefeningen hoopt ze lotgenoten te helpen en de maatschappij bewust te maken van de impact van burn-out. Voor meer informatie over het boek en Ilse's missie, of voor concrete hulp kun je terecht in haar Facebookgroep en website.


 

Herken je jezelf in het verhaal van Ilse en zoek je naar handvaten om te leren omgaan met je burn-out? Dan zijn het persoonlijke verhaal, de theoretische benadering en de ondersteunende oefeningen in 'Hoe het licht uitging' zeker een aanrader om mee aan de slag te gaan.

Commenti


bottom of page